Cerasuolo di Vittoria

        Cerasuolo di Vittoria je jedno z najvýznamnejších červených vín vyrábaných na Sicílii. V súčasnosti je to jediné sicílske víno, ktoré sa považuje za hodný štatútu DOCG, ktoré získalo v roku 2005. Víno Cerasuolo sa dostalo do popredia záujmu najmä počas 80. – 90. rokov. 
 
 
Photocredit: Vinárstvo Poggio di Bortolone
Toto žiarivo sfarbené červené víno z juhovýchodného rohu ostrova sa vyrába z odrôd viniča Nero d’Avola a Frappato (v pomere 50 – 70% ku 30 – 50%). Cerasuolo znamená „ako čerešňa“.

Vína majú sýtu rubínovo červenú farbu doplnenú výraznými arómami čerešní a červených plodov. Frappato vínu odovzdáva jasnú farbu, chute čerešní a jahôd. Vína odrody Frappato sú ľahšie, s nízkymi trieslovinami, kvôli svojej tenkej, jemnej šupe. Odroda teda nemá vplyv na hĺbku, či štruktúru vína. Tej vďačí Cerasuolo odrode Nero d´Avola, ktorá má váhu a telo, ťažkú ovocné arómy. To vysvetľuje, prečo je Nero d´Avola v pomerovej prevahe. 
Víno si vyžaduje zrenie a najlepšie sa konzumuje do 5 až 10 rokov od ročníka. Pri optimálnom fľašovom zrení je však víno vhodné aj na archiváciu až 20 rokov. 

Víno Cerasuolo di Vittoria môže byť označené ako Cerasuolo di Vittoria Classico len ak dozrieva minimálne 18 mesiacov. Ostatné vína s titulom DOCG sa môžu uvoľňovať už skôr. 
Photocredit: Vinárstvo Poggio di Bortolone
Produkčná zóna Cerasuolo di Vittoria je pomerne rozsiahla pre víno s titulom DOCG; tiahne sa od provincie Caltanissetta, cez Cataniu až po provinciu Ragussa. Aj keď je zrejmé, že na takto veľkej ploche sú zastúpené rôzne pôdne typy, väčšinou dominuje vápenec a íl. Rastúci podiel piesku je v južnejších polohách viníc, ktoré sú bližšie k pobrežiu. 

DOCG vymedzenie územia sa blíži pôvodnej zóne DOC z roku 1973. Srdcom tohto územia je mesto Vittoria, ktoré je zároveň aj najväčším mestom oblasti. 

Vinárstvo v tejto oblasti je dokumentované už v 3. storočí pred naším letopočtom, čoho dôkazom sú nálezy amfor a notárska zápisnica, ktorá svedčila predaj vinice. Tiež história preukazuje vývoz vína z územia Sicílie do kontinentálneho Talianska a do Ríma. 
Víno Cerasuolo sa však datuje od založenia mesta Vittoria grófkou Vittoria Colonna Henriquez-Cabrera v roku 1607. Svojím prvým 75 osadníkom venuje hektár pôdy, pod podmienkou výsadby viniča a jeho kultivácie. 
 
Vinári v oblasti vinohradov Cerasuolo di Vittoria môžu samozrejme dorábať aj iné štýly vína, tie však spadajú pod titul DOC pre domáce odrodové vína, alebo IGT pre biele vína, či domestifikované odrody hrozna. 
Rovnakú kombináciu Nero d´Avola – Frappato je možné fľašovať pod hlavičkou Victoria DOC, pri ktorom sú nariadenia a kontroly menej prísne, povoľuje sa aj nižšie % objemu alkoholu (pre DOCG je minimum 13%).

Cerasuolo di Vittoria je pojem, ktorý si zaslúži pozornosť a jeho noblesná chuť je dokonalým dôkazom silnej histórie, na ktorú každý dúšok odkazuje. 

 Poggio di Bortolone
Nero d’Avola 60% – Frappato 40%
 
Intenzívne víno s chuťou čerešní, sliviek a černíc.
 
 Contessa Costanza
Nero d’Avola 50%, Frappato 50%

Telnatá chuť je plná čučoriedok, ríbezlí a čerešní.
 
Para Para
Nero d’Avola 60% – Frappato 40%
Zrenie:
9 mesiacov v sudoch z francúzskeho dubu

Barik dáva vínu Cerasuolo omamnú chuť. Zintenzívňuje chute červeného bobuľového ovocia s korenistými tónmi.