
Vinárstvo CVA Canicatti bolo založené v roku 1969. Projekt vznikol na základoch silného sicílskeho roľníckeho hnutia, v ktorom tradovalo presvedčenie o kultúrnej hodnote vinohradníctva a vína. Od polovice roka 2000 sa výrobná filozofia zamerala na enologickú excelentnosť. Cieľom vinárstva je dorábať vína, ktoré uspokoja tú najnáročnejšiu klientelu.
Vinice CVA Canicattì pokrývajú rozsiahle územie, ktoré siaha od provincie Agrigento až po Palermo a Caltanissettu. Vinice sa nachádzajú v rôznych mikroklimatických zónach, naprieč ktorými sa značne líšia aj zloženia pôdy. Vinič čelí tiež trvalému nedostatkom vody. Vďaka týmto faktorom tradičných natívne odrody – Nero d´Avola, Grillo a Catarratto, získavajú svoju jedinečnosť.
Rôznorodosť územia do každého pohára prináša komplexné zmyslové bohatstvo.
Históriu vinárstva otvorilo pôvodne tristo nezávislých vinárov. Tajomstvom ich dokonalej spolupráce bolo, že každá rodina spravovala približne 3 ha viníc. Každý krok vinárskej produkciu podporovalo družstvo technickým vybavením a dohľadom nad vývojom rastlín.
A tak zrenie hrozna s vysokými senzorickými vlastnosťami bolo výsledkom jednotného know-how, podrobného kalendára na plánovanie optimálnych časov zrenia každej odrody. Regionálna identita skrytá vo vínach CVA Canicatti je ocenená po celom svete.

Víno a archeológia sú určujúcimi prvkami jedinečného územia so starou históriou, kde poľnohospodárstvo odhaľuje význam a pôvod civilizácie.
Diodoros je v skutočnosti výsledkom partnerstva medzi archeologickým parkom Agrigento v údolí chrámov a CVA Canicattì, ktorý vznikol v júli 2011.
Spoločnými hodnotami vznikol projekt, ktorý zaisťuje environmentálnu udržateľnosť a zachovanie územia s jedinečným historickým kontextom.
Hrozno sa rodí na viniciach neďaleko chrámu Juno, miesto ktoré vinári vyselektovali na základe štúdia lokálnych mikroklím. Piesočno – nivné pôdy s prítomnosťou štrku a minerálov v nadmorskej výške 50 – 100 mnm zaisťujú dokonalé podmienky pre pestovanie autochtónnej odrody Nero d´Avola.
Vinifikácia Diodoru začína maceráciou pri kontrolovanej teplote po dobu 15 dní, s plnou malolaktačnou fermentáciou. Víno zrie 2 mesiace v tankoch a 10 mesiacov v sudoch z francúzskeho dubu, čomu vďačí za svoje rafinované aromatické vlastnosti.








