
História vinárstva siaha až do konca 18. storočia, kedy bolo založené rodinou Cosenza. V súčastnosti na dodržiavanie tradičných hodnôt v symbióze s modernizovaním výrobných procesov dohliada Pierluigi Cosenza.
Vinárstvo je držiteľom titulu DOCG pre tradičné vína Cerasuolo di Vittoria Classico.
Rodinné pozemky sa po mnoho storočí využívali na pestovanie hrozna, olív a pšenice a dnes medzi historickými pamiatkami nájdeme starý drevený lis na hrozno a olejáreň, ktoré pripomínajú pôvod panstva. Starý a teraz prebytočný vápencový vodný mlyn, ktorý sa nachádza popri rieke Para Para, sa láskyplne obnovuje do svojej pôvodnej krásy na znak tradícii, ktoré pokračovali až do konca druhej svetovej vojny.
Okolo roku 1970 sa Ignazio Cosenza, otec súčasného vlastníka, rozhodol dať rodinnému podniku nové smerovanie k modernizácii panstva, známeho dnes pod menom Poggio di Bortolone. Názvu je odvodený od sicílskeho výrazu „puou ri burtuluni“, ktorý opisuje dedičstvo s pôvodom na vrchole malého kopca.
Modernizácia podľa Ignaziovej vízie začala v 80. rokoch. V roku 1982 bol plnený do fliaš prvý ročník vína Cerasuolo Poggio di Bortolone, ktorého historická značka zobrazuje „U puou“ s kaštieľom a pivnicami. V roku 1984 začal vyrábať Contessa Constanza, ktorá sa ukázala byť ešte populárnejšou ako pôvodný mok. Do konca 80. rokov bolo v pivniciach zavedené množstvo inovácií; ako napríklad nahradenie tradičných sudov z dubu a gaštanu verziami z nehrdzavejúcej ocele, čo umožnilo vinárstvu Cosenza účasť na medzinárodnom trhu.
V deväťdesiatych rokoch minulého storočia došlo k množstvu nových experimentov vo vinohradoch ako aj v pivnici. Vysádzanie nových odrôd hrozna vrátane Syrah, Cabernet sauvignon a Petit Verdot.
Úžasné výsledky s odrodou Petit Verdot viedli k prizvaniu vinárstva k účasti na významnom experimentálnom projekte. V rovnakom období sa objavila séria nových vín, konkrétne Pigi v roku 1998, Petitverdò v roku 2001 a Addamanera v roku 2002. Vinárstvo tiež pracovalo s použitím sudov typu Bordeaux barriques.
Odvtedy neustále stúpa počet ocenení, ktorých vrchol sa odohrával v lete roku 2005. Vďaka odhodlanosti a tvrdej práci rodiny Cosenza získala titul DOCG pre víno Cerasuolo di Vittoria.
V náväznosti na rozsiahly projekt prestavby modernizácie v roku 2009 sa vytvorilo nové „modernejšie“ vinárstvo, ktoré funguje úplne pod zemou pre čo najlepšie využitie regulácie teploty a vlhkosti zabezpečujúce ideálne zrenie vína.








