Spoznajte klasifikáciu sicílskych vín

Sicílske vína majú svoje špecifické označenie. Všimnite si na fľašiach značky DOC, DOCG, IGT,…

Označenia určujú o akú triedu vína ide. Talianske vína mali rôzne označenia, ktoré si pôvodne určovali vinárstva a oblasti samostatne,
v nejednotnom označovaní sa dalo len ťažko orientovať. Až založením Európskeho hospodárskeho spoločenstva bol implementovaný vinársky zákon z roku 1963, ktorý bol ďalej časom dopĺňaný. Výsledkom úprav je značenie, ktoré poznáme dnes. Označenia sú platné pre celé Taliansko, samozrejme vrátane Sicílie.

docg doc igt
  • VDT – Vino da Tavola; stolové víno bez označenia pôvodu
  • VDTIG – Vino d Tavola con Indicazione Geografica; stolové víno s označením zemepisného pôvodu
  • DOP – Denominazione di Origine Protetta (od roku 2012) dovtedy platilo označenie DOC – Denominazione di Origine Controllata; akostné víno špecificky definovaného pôvodu, s náležitou kontrolou povolených odrôd, výnosov, obsahu alkoholu, technologického postupu výroby a doby zrenia.
  • DOCG – Denominazione di Oridine Controllata e Garantita; akostné víno špecificky definovaného pôvodu, s prísnejšou kontrolou celého výrobného procesu, podliehajúcou náležitej degustácii. Označuje víno najvyššej kvality. Každá fľaša vína z tejto kategórie musí byť označená pečaťou a číslom. Označenie platí od roku 1980 a zo začiatku patrilo len štyrom konkrétnym oblastiam, v súčastnosti ich poznáme viac ako dvadsať.
  • IGP – Indicazione Geografica Protetta (s platnosťou od 2012) predtým používané IGT – Indicazione Geografica Tipica; akostné víno z konkrétneho regiónu, označenie môže dostať aj domestikovaná odroda vína.
  • V prípade DOP sa môžeme stretnúť aj s bližšou špecifikáciou
  • Classico – víno pochádzajúce z územia s najlepšími podmienkami v danej oblasti
  • Riserva – doba zrenia vína je dlhšia než zvyčajne
  • Superiore Riserva – víno je vyrobené podľa najvyšších štandardov

Všetky naše vína sú fľašované priamo vo vinárstve, čoho dôkazom je značenie Imbottttigliato all´origine da, meso in bottiglia nell´origine, alebo del produttore all´origine.

Základné pojmy

Abboccato = ľahké sladké
Amabile = sladké
Dolce = veľmi sladké
Asciutto = veľmi suché
Secco = suché

Bianco = biele
Rosato= ružové
Chiaretto = ľahko červené
Rosso = červené

Invecchiato = vyzreté
Vecchio = staré
Frizzante = perlivé víno
Frizzantino = mierne perlivé
Amaro = horké
Spumante = šumivé
Passito = veľmi sladké vína z neskorého zberu

Objavte príbeh sicílskeho vína…