Nero d´Avola

Nero d´Avola je už po stáročia najpopulárnejšou odrodou červeného vína na Sicílii – jeho produkcia predstavuje asi 22% z celkovej produkcie vína.
V preklade Nero d´Avola znamená „čierne z Avoly“,  s odkazom na výraznú tmavú farbu hrozna. 
Až na prelome 21. storočia zažíva hrozno svoju renesanciu a spoznávame ho ako odrodové víno miesto súčasti zmesiek.

V závislosti od výrobných metód sa môže Nero d´Avola dorábať ako husté, tmavé víno, ktoré zrením v dubových sudoch získava svoju sofistikovanosť. Víno má typické triesloviny, čokoládové a malinové príchute. 
Ale stretneme sa aj s podávaním mladého, čerstvého vína, v ktorom nájdeme slivky a šťavnatosť drobného bobuľového ovocia. Zaujímavosťou je, že čím vyššie je odroda pestovaná, tým bude víno hladšie. Zaručuje to chladnejšie podnebie, ktoré obmedzuje aj hladinu alkoholu vo výslednom produkte.

Nero d´Avola je typická domáca odroda vína, ktorá však svojim čarom dobila aj vinárstva v Austrálii, či Kalifornii.

Primárne chute: višňa, slivka, škorica, tabak

Campanile

Rudini pachino

suché

Odroda: Nero d´Avola
DOC

Cena: 8€

Harmonicky telnaté víno s jedinečným charakterom je princom sicílskych vín. Má zamatovo rubínovú farbu. Vôňa víta ovocnými náznakmi, ktoré chuťou splnia všetky očakávania. Odporúčame k červenému mäsu.

Teplota podávania: 16-18 °C
Objem: 75cl.
Obsah alkoholu: 13,5%

V úvode nás prekvapila vôňa hľuzovky, ktorá dlhším zvetrávaním odznieva a miesto nej nastúpi malinový list s vanilkou. Chuť je telnatá s náznakmi drobného červeného ovocia, prechádzajúca do čerešní v čokoláde a na konci korenistá chuť vanilky. Víno Vám navodí pokojnú sviatočnú, až vianočnú atmosféru, ktorá Vás donúti spomaliť a užívať si každý dúšok. Pre zvýraznenie jeho kvalít odporúčame pred podávaním nechať oddychovať otvorené aspoň 20 minút.

Saro Eloro Pachino

Rudini pachino

suché

Odroda: Nero d´Avola
IGP

Cena: 20€

Pomenovanie SARO  vzdáva úctu  zakladateľovi vinárstva.

Oblasť: Pachino, výber z hrozna z pôvodného vinohradu
Zrenie: 9 mesiacov v sudoch z francúzskeho dubu
Buket: hlboká rubínová s fialovými odleskami
Chuť: Intenzívna a elegantná, s tónmi čerešní, červeného drobného ovocia, vanilky a ovocného džemu

Teplota podávania: 16 – 18 °C
Objem: 75cl.
Obsah alkoholu: 14%

Víno je elegantným spoločníkom, má svoju noblesu a hĺbku. Očarí podmanivou vôňou, ktorá je predzvesťou jeho chute. Prepojenie malinovo – vanilkovej chute s dubovou koncovkou je presne to pravé pre chladnejší večer.

Jednoznačne Vám dodá elán po ťažkom dni, či poteší ako dezert
po výnimočnej večeri. Pre zvýraznenie jeho kvalít odporúčame
pred podávaním nechať oddychovať otvorené aspoň 20 minút.

CVA_La-Ferla_Rosso

LA FERLA Nero d´Avola

CVA Canicatti

suché

Odroda: Nero d´Avola
DOC

Cena: 7€

Moderná podoba Nero d´Avola s typickými ovocnými tónmi a nuánsami čierneho korenia, s rovnovážnymi a príjemnými tanínmi.

Podávanie: K mäsovým pokrmom – bravčové, hovädzie. Skvelo doplní aj zrejúce syry.

Oblasť: Agrigento, Palermo a provincia Caltanissetta
Zrenie: 8 mesiacov v betónových sudoch, 3 mesiace vo fľaši

Teplota podávania: 16 – 18 °C
Objem: 75cl.
Obsah alkoholu: 13,5%

CVA_Aquilae_Nero-davola

AQUILAE Nero d´Avola

CVA Canicatti

suché

Odroda: Nero d´Avola
DOC

Cena: 12€

Vznešená podoba Nero d´Avola s harmonickými ovocnými tónmi a príjemnými jemnými tanínmi.
Podávanie: Pokrmy z tuniaka, či zrejúce syry.

Oblasť: Agrigento, Palermo a provincia Caltanissetta
Zrenie: 8 mesiacov v betónových sudoch, 3 mesiace vo fľaši

Teplota podávania: 16 – 18 °C
Objem: 75cl.
Obsah alkoholu: 14%

Aquilae-BIO_Nero-davola

AQUILAE BIO Nero d´Avola

CVA Canicatti

suché

Odroda: Nero d´Avola
DOC

Cena: 14€

Rýdzo prírodné víno je tou pravou podobou sicílskej autochtónnej odrody. Podávanie: Doplní pokrmy z hovädzieho mäsa. Vynikne v kombinácii so stredne zrelými syrmi.   

Oblasť: Agrigento
Zrenie: 4 mesiace v betónových sudoch, 2 mesiace vo fľaši

Teplota podávania: 16 – 18 °C
Objem: 75cl.
Obsah alkoholu: 14%

Telnaté víno s výrazne čerešňovou chuťou a černicovou dochuťou. Víno je suché, napriek tomu pôsobí nasladlo.

Sciuscia

Sciuscia

CVA Canicatti

sladké

Odroda: Nero d´Avola
IGT

Cena: 24€

Veternosť a silné slnko Sicílie vysúša bobule hrozna Nero d´Avola a tak vzniká toto jedinečné zvodné sladké víno.

Podávanie: Dokonale sa hodí k čokoláde, či stredne zrejúcim syrom. Vychutnáte si ho aj samotné v tichom momente meditácie.    

Oblasť: Agrigento
Zrenie: 12 mesiacov v sudoch z francúzskeho dubu, 6 mesiacov vo fľaši

Teplota podávania: 16 – 18 °C
Objem: 50cl.
Obsah alkoholu: 13%

Dezertné víno prehreje telo aj dušu. V chuti nás ohúrilo horúce sicílske slnko, sladké sušené hrozienka, jemný náznak mandlí a čokolády. 

centuno

Centuno

CVA Canicatti

suché

Odroda: Nero d´Avola
IGP

Cena: 15€

Nero d´Avola má intenzívnu, fascinujúcu dlhotrvajúcu chuť. Výnimočné víno je harmonické, typické svojimi tanínmi.

Podávanie: Excelentné ku pasta alla norma, či hovädziemu steaku.

Oblasť: Agrigento
Zrenie: 12 mesiacov v sudoch z francúzskeho dubu, 6 mesiace vo fľaši

Teplota podávania: 16 – 18 °C
Objem: 75cl.
Obsah alkoholu: 14,5%

Aj napriek vyšším % alkoholu ide o víno ľahké a svieže. Prekvapila nás citrusová aróma, ktorá prechádza do chuti dozretých čerešní. Odznievajúca chuť ovocia zanecháva v ústach náznak vlašských orechov.

Objavte príbeh sicílskeho vína…