V 18. a 19. storočí sa z Perricone dorába legendárna Marsala Ruby, víno veľmi vyhľadávané a oceňované predovšetkým vo Veľkej Británii a v Amerike.V tom čase populárny vinič pokrýva plochu približne 34 000 ha.
Prvá vážna kríza odrody nastala počas hroznej fyloxerickej epidémie, ktorá zdecimovala sicílske vinice v prvej polovici 19. storočia.
Od polovice 20. storočia dochádza k poklesom kvality Marsaly a následným kolapsom miestnej vinárskej ekonomiky. Vinári na odrodu zanevierajú a jej osud sa zdal byť zapečatený. Do popredia produkcie sa dostáva Nero d´Avola a jej výsadba dominuje.
Až pred nie viac ako desiatimi rokmi, malá skupina vinárov začala obnovovať staré vinice. Na regionálnej úrovni vysádzanie Perricone pokračuje, ale pomalším tempom ako v minulosti. Odrode venujú pozornosť najmä mladí vinári a malé vinárstva.