Perricone

Perricone je veľmi krehká a náchylná odroda, ktorá si vyžaduje znalého vinára. Z takmer zabudnutej odrody vzniká víno, ktoré je naozaj jedinečným zážitkom. Historicky známa je odroda vďaka vínu Ruby Marsala, dnes však trendu suchých vín vďačíme aj tejto podobe. 

História

     V 18. a 19. storočí sa z Perricone dorába legendárna Marsala Ruby, víno veľmi vyhľadávané a oceňované predovšetkým vo Veľkej Británii a v Amerike.V tom čase populárny vinič pokrýva plochu približne 34 000 ha.

Prvá vážna kríza odrody nastala počas hroznej fyloxerickej epidémie, ktorá zdecimovala sicílske vinice v prvej polovici 19. storočia. 
Od polovice 20. storočia dochádza k poklesom kvality Marsaly a následným kolapsom miestnej vinárskej ekonomiky. Vinári na odrodu zanevierajú a jej osud sa zdal byť zapečatený. Do popredia produkcie sa dostáva Nero d´Avola a jej výsadba dominuje. 

Až pred nie viac ako desiatimi rokmi, malá skupina vinárov začala obnovovať staré vinice. Na regionálnej úrovni vysádzanie Perricone pokračuje, ale pomalším tempom ako v minulosti. Odrode venujú pozornosť najmä mladí vinári a malé vinárstva.

Chuť Frappato

Aromatický profil Perricone sa nesie komplexnou škálou korenín, s dominanciou borievky a čierneho korenie. Telo je vyvážené klasickými červenými plodmi, čerešňami a slivkovým džemom prechádza fdo herbálnych tónov. Elegantné víno s vysokými tanínmi pôsobí až exoticky.

Perricone v našej ponuke