Príbeh voskovej kapsule

Kde sa vzala karmínová červená?

 
Tiež sa nazýva aj Lapierre – červenou , podľa francúzskeho vinára Marcela Lapierra, ktorý červený vosk na kapsulovanie začal používať v 1980. Sám Lapierre techniku považoval za prestíž, čo však doboví someliéri zaznávali.
 
Používajú sa samozrejme aj iné farby vosku, napríklad Chablis od vinárstva Domaine Réné et Vincent Dauvissat sa tradične voskuje žltým voskom.
 
Voskovanie fliaš siaha až do obdobia pred vynálezom korkových zátiek, kedy sa vosk a koža používali na uzatváranie vína pre možnosť prevozu, či archivácie.
 
… je vosková pečať používaná na zdôraznenie puncu ručnej práce, ktorá vyzdvihuje prestížnosť vín. Tiež napomáha lepšiemu zachovaniu aromatických vlastností vína, čím ho pripravuje aj na potenciálnu archiváciu.
V našej ponuke sa s pečaťou stretnete pri legendárnom víne Aynat.
 
 Ako sa víno s voskovou pečaťou otvára? 

…jednoducho vrtom priamo cez kapsulu až do korku. 🙂